De ideale fietspositie in 5 stappen

 

Een mooie fiets? Prachtig! Maar wat met het maximaal rendement en het comfort? Je wilt dé ideale fietspositie , één zijn met je fiets, fietsen zonder ongemak. CYCOO brengt je lichaam in balans, meet en berekent de optimale fietshouding.

 

LichaamsanalyseStap 1: Lichaamsanalyse

Biomechanisch onderzoek

Master kinesitherapie en manuele therapie

CyCoo is gegroeid uit de passie voor fietsen en triathlon, maar aan de basis lag de opleiding master in zowel kinesitherapie als in manuele therapie. We hebben ons verdiept in de sportwetenschappen, alsook in het opsporen van de mogelijke oozaken van klachten bij het fietsen. Heel vaak komt een bekkenproblematiek op de voorgrond , die het gevolg kan zijn van mogelijks een viscerale problematiek. Vandaar het belang van een compleet onderzoek waar ook rekening wordt gehouden met de voedingsgewoonten.

Lichamelijk onderzoek

Een reden waarom het zeer belangrijk is om een uitgebreid lichamelijk onderzoek uit te voeren is dat er tegenwoordigte vaak wordt 'gegrepen' naar zolen, aangepaste schoenplaatjes, ... Dit kan nodig zijn, maar indien er een bekkenprobleem aan de basis ligt, zal dit enkel het letsel 'bestendigen'.

Biomechanisch onderzoek

Er volgt een biomechanisch onderzoek door een manueel therapeut: bewegingsamplitudo, fysiologische aanpassingen of compensaties zoals bekkenstand, knieënstand, … worden nagegaan. Op zijn eigen fiets, gaat de renner, gedurende een 10-tal minuten opwarmen, gevolgd door een nieuwe biomechanische controle.

Eventuele functiestoornissen eerst verhelpen

Indien nodig, worden de functiestoornissen verholpen door een specialist in het desbetreffende vakgebied, eveneens worden oefeningen voorgesteld om het behaalde resultaat te handhaven.

 

 Huidige fietspositie scannenStap 2: Huidige fietspositie scannen

Huidige fietspositie scannenMet behulp van een drie-dimensioneel meetsysteem (de Zen van Retül) wordt je huidige fiets ingescand.
Aan de hand van verschillende meetpunten (13 voor racefiets en MTB - 15 voor triatlonfiets) krijgen we een perfect beeld van de huidige fiets. We maken een print-out van alle data.
Zo krijgen we o.a. de stack and reach, nieuwe maatvoering voor het fietskader i.p.v. de klassieke fietsmaten zoals 54, 57, … Dit was een correct gegeven voor de klassieke kaders, maar sedert de introductie van sloping-kaders zijn deze maten niet meer correct en verschillen ze naargelang de mate van sloping.
 

 

 Overzetten naar biobikeStap 3: Overzetten naar biobike

Overzetten naar biobikeDe geometrie van je huidige fiets wordt daarna overgezet op de volledig aanpasbare BioBike (uitgerust met een dubbel SRM-systeem en Powercranks = uniek concept in Europa).

Afstellen van de schoenplaatjes: is een zeer belangrijk element want het vormt de basis van de fietspositionering. Het is noodzakelijk rekening te houden met de resultaten van de lichamelijke analyse. Slecht afgestelde fietsplaatjes kunnen gemakkelijk leiden tot letsels.

 

 

3D krachtanalyse van ideale positieStap 4: 3D krachtanalyse van ideale positie

3D krachtanalyse van ideale positieDaarna wordt gestart met de computergestuurde meting:

  • De fietspositie wordt dynamisch geanalyseerd tijdens het fietsen zonder dat de renner stopt met trappen.
  • Wat volgt is een volledige drie-dimensionele weergave van je positie op de fiets, alsook de kracht-output en torque-analyse.
  • Op deze manier kunnen we de krachtverdeling van het linker- en rechterbeen in beeld brengen alsook de efficiëntie van de gehanteerde traptechniek wordt in grafiek weergegeven.
  • Dit systeem is op punt gesteld aan de Universiteit van Brisbane (Australië).
  • De fietspositie wordt daarna verder dynamisch aangepast aan de hand van verschillende parameters (gewrichtshoeken, positie knie t.o.v. voorvoet, traject van de knie,...).
  • Er wordt gezocht naar een ideale combinatie tussen vermogen, efficiëntie en comfort.
  • Nadat de optimale fietspositie is vastgelegd, wordt de nieuwe geometrie van de fiets volledig ingescand.

 

 Evaluatiegesprek en meetverslagStap 5: Evaluatiegesprek en meetverslag

Evaluatiegesprek en meetverslagOp deze manier beschik je over je nieuwe fietsafstellingen, nauwkeurig tot op 0,1 mm. Met deze informatie kan je je huidige fiets probleemloos aanpassen, of je kan naar de fietsenwinkel een nieuwe fiets gaan halen welke voldoet aan je nieuwe instellingen.